Blog

Webtoegankelijkheid is het principe van het ontwerpen en ontwikkelen van websites en webtoepassingen die bruikbaar en toegankelijk zijn voor alle mensen, ongeacht hun vaardigheden, handicaps of voorkeuren. Webtoegankelijkheid houdt in dat iedereen de webinhoud kan waarnemen, begrijpen, navigeren, ermee kan interageren en eraan kan bijdragen op een betekenisvolle en bevredigende manier.

Webtoegankelijkheid is belangrijk voor alle gebruikers, vooral voor mensen met handicaps, die mogelijk verschillende barrières en uitdagingen tegenkomen bij het gebruik van het web. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er meer dan één miljard mensen ter wereld die in enige vorm een handicap hebben, en zij vertegenwoordigen een significante en diverse groep potentiële webgebruikers. Veel websites en webtoepassingen zijn echter niet ontworpen of ontwikkeld met toegankelijkheid in gedachten, en ze kunnen mensen met handicaps uitsluiten of frusteren bij het benaderen of gebruiken ervan.

Enkele veelvoorkomende obstakels voor webtoegankelijkheid en hoe deze verschillende soorten handicaps beïnvloeden zijn:

web accessibility webtoegankelijkheid
 • Gebrek aan tekstalternatieven voor niet-tekstinhoud, zoals afbeeldingen, video’s, audio, pictogrammen, enz. Dit kan voorkomen dat mensen met visuele beperkingen, die vertrouwen op schermlezers of braille-apparaten, de inhoud begrijpen of er toegang toe hebben. Het kan ook invloed hebben op mensen met cognitieve beperkingen, die baat kunnen hebben bij tekstbeschrijvingen of onderschriften om de inhoud te begrijpen.
 • Gebrek aan toegankelijkheid met het toetsenbord voor interactieve elementen, zoals links, knoppen, formulieren, menu’s, enz. Dit kan voorkomen dat mensen met fysieke beperkingen, die geen muis of touchscreen kunnen gebruiken, de elementen kunnen navigeren of bedienen. Het kan ook invloed hebben op mensen met visuele beperkingen, die mogelijk toetsenbordsnelkoppelingen of opdrachten gebruiken om de elementen te benaderen.
 • Gebrek aan kleurcontrast en leesbaarheid voor tekst- en achtergrondkleuren. Dit kan voorkomen dat mensen met een verminderd gezichtsvermogen of kleurenblindheid de tekst kunnen onderscheiden of lezen. Het kan ook invloed hebben op mensen met cognitieve beperkingen, die moeite kunnen hebben met concentreren of verwerken van de tekst.
 • Gebrek aan juiste koppen, labels, landmarks en structuur voor webpagina’s en webtoepassingen. Dit kan voorkomen dat mensen met visuele beperkingen, die schermlezers of braille-apparaten gebruiken, de pagina’s of toepassingen begrijpen of navigeren. Het kan ook invloed hebben op mensen met cognitieve beperkingen, die afhankelijk kunnen zijn van duidelijke en consistente koppen, labels, landmarks en structuur om zich te oriënteren en informatie te vinden.
 • Gebrek aan ondertitels, transcripties of gebarentaal voor audio- en video-inhoud. Dit kan voorkomen dat mensen met gehoorbeperkingen toegang hebben tot of genieten van de inhoud. Het kan ook invloed hebben op mensen met cognitieve beperkingen, die ondertitels, transcripties of gebarentaal nodig kunnen hebben om de inhoud te volgen of te begrijpen.

Voordelen van Webtoegankelijkheid:

Webtoegankelijkheid heeft veel voordelen voor individuen, bedrijven en de samenleving. Voor individuen kan webtoegankelijkheid:

 • De gebruikerservaring en tevredenheid verbeteren door meer opties en flexibiliteit te bieden om het web te gebruiken en te benaderen.
 • De onafhankelijkheid en empowerment van gebruikers vergroten door meer deelname en bijdrage aan het web mogelijk te maken.
 • Het vertrouwen en de betrouwbaarheid van gebruikers vergroten door meer respect en waardigheid voor het web te waarborgen.

Voor bedrijven kan webtoegankelijkheid:

 • De klantenbasis en loyaliteit vergroten door meer potentiële klanten te bereiken en bestaande klanten met handicaps of voorkeuren te behouden.
 • De reputatie en geloofwaardigheid verbeteren door maatschappelijke verantwoordelijkheid en naleving van webstandaarden en regelgeving te tonen.
 • De efficiëntie en kwaliteit verbeteren door fouten, bugs of klachten in webontwerp en -ontwikkeling te verminderen.

Voor de samenleving kan webtoegankelijkheid:

 • Sociale inclusie en diversiteit bevorderen door gelijke kansen en toegang voor alle mensen tot het web te bieden.
 • Sociale innovatie en creativiteit stimuleren door nieuwe ideeën en oplossingen voor webontwerp en -ontwikkeling aan te moedigen.
 • Sociale rechtvaardigheid en mensenrechten ondersteunen door de waardigheid, autonomie en vrijheid van alle mensen op het web te respecteren en te beschermen.

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): Dit zijn richtlijnen ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C), de internationale organisatie die webstandaarden vaststelt. Deze richtlijnen bieden aanbevelingen en best practices om webinhoud toegankelijker te maken. De nieuwste versie is WCAG 2.1, die vier principes van webtoegankelijkheid behandelt: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.

Web Accessibility Initiative (WAI): Dit is een initiatief geleid door het W3C dat de ontwikkeling en implementatie van webtoegankelijkheidsstandaarden, richtlijnen en bronnen coördineert en ondersteunt. De WAI-website biedt een schat aan informatie en begeleiding over webtoegankelijkheid, zoals tutorials, checklists, technieken, voorbeelden, enzovoort.

WebAIM: Dit is een non-profitorganisatie die diensten aanbiedt op het gebied van webtoegankelijkheidsadvies, training, evaluatie en certificering. De WebAIM-website biedt verschillende tools en bronnen over webtoegankelijkheid, zoals artikelen, rapporten, checklists, simulatoren, enzovoort.

WAVE: Dit is een webtoegankelijkheidsbeoordelingstool ontwikkeld door WebAIM, die helpt bij het identificeren en oplossen van webtoegankelijkheidsproblemen. De WAVE-website stelt gebruikers in staat om een webpagina-URL in te voeren of een bestand te uploaden en een gedetailleerd rapport te krijgen over de webtoegankelijkheidsproblemen en suggesties. De WAVE-browserextensie stelt gebruikers in staat om elke webpagina rechtstreeks vanuit hun browser te evalueren.

Conclusie:

In deze blog hebben we besproken wat webtoegankelijkheid is en waarom het belangrijk is voor alle gebruikers, vooral voor mensen met handicaps. We hebben ook enkele veelvoorkomende obstakels voor webtoegankelijkheid besproken en hoe deze verschillende soorten handicaps beïnvloeden. We hebben ook enkele voordelen van webtoegankelijkheid voor individuen, bedrijven en de samenleving genoemd. We hebben ook enkele statistieken gegeven over de prevalentie en het potentieel van webtoegankelijkheid. Tot slot hebben we enkele richtlijnen, standaarden en tools voorgesteld die ons kunnen helpen onze websites en webtoepassingen toegankelijker te maken.

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om het belang van webtoegankelijkheid bij webontwerp en -ontwikkeling te begrijpen en te waarderen. We hopen ook dat deze blog je heeft geïnspireerd om je eigen websites en webtoepassingen toegankelijker te maken voor alle gebruikers.

Als je vragen of opmerkingen hebt over deze blog, voel je vrij om ze te delen in het opmerkingengedeelte hieronder.

Bedankt voor het lezen!